Samen Nederlands oefenen op het werk
Met 'Taalbuddy's op het werk' oefenen anderstalige werknemers Nederlands met collega's. Zo werkt de één aan taalkennis en zelfvertrouwen en geeft de ander zijn coachingsvaardigheden een boost. Er ontstaat meer contact en verbinding. Doe je mee?
Hee, hoe was je weekend?
Hee, hoe was je weekend? Heb je wat leuks gedaan? En ben je druk vandaag?
Het is fijn als je op je werk kunt praten met collega's. Als je werkinstructies begrijpt en om hulp kunt vragen als je iets niet snapt. Voor mensen met een andere moedertaal dan Nederlands (nieuwkomers, arbeidsmigranten) is dit soms moeilijk. Ze voelen zich minder prettig in het team en vallen sneller uit.
Het programma 'Taalbuddy's op het werk' helpt een handje. Anderstalige werknemers worden gekoppeld aan Nederlandstalige collega's. Als taalbuddy's oefenen ze samen Nederlands, in een groepje of 1-op-1. Dat doen ze 1 uur per week, 3 tot 6 maanden lang (10 tot 20 keer). De Nederlandstalige medewerker wordt getraind en krijgt ondersteuning via e-learning en oefenmateriaal.
Waarom doe jij mee?
Als anderstalige medewerker:
Sneller Nederlands leren
Je oefent de taal die je elke dag nodig hebt in je werk. Je krijgt meer zelfvertrouwen om te zeggen wat je wilt of denkt.
Meer contact
Ken jij je collega's goed? Door samen Nederlandse te oefenen, leer je elkaar beter kennen. Je gaat met meer plezier naar je werk. Het is ook nog eens heel gezellig!
Als Nederlandstalige collega:
Uit je bubbel
Door de taal te oefenen met anderstalige collega's maak je kennis met nieuwe culturen. Het verbreedt je blik en daagt je uit!
Vaardigheden
Als taalbuddy vergroot je je coachingsvaardigheden. Ook als je nog geen ervaring hebt met coaching, kun je meedoen. Je wordt uitgebreid ondersteund met training, materiaal en e-learning.
In 5 stappen aan de slag als taalbuddy's:
1.
Jouw werkgever meldt zich aan. We bespreken met je werkgever de beste aanpak voor jullie bedrijf.
2.
De Nederlandstalige taalbuddy ontvangt training en toegang tot oefenmateriaal en elearning om goed van start te kunnen gaan.
3.
Elke week oefenen jullie samen Nederlands, als koppel of in een groepje. Jullie werkgever ontvangt updates over de voortgang.
4.
Hebben jullie praktische vragen, twijfels over jullie taken en rollen of over het materiaal? Een ervaren coördinator vanuit Stichting Het Begint met Taal staat voor jullie klaar!
5.
Na 10 of 20 sessies evalueren we. Als er behoefte is aan een vervolg, verlengen we het traject.
Het traject 'Taalbuddy's op het werk' is voor IKEA Utrecht van grote waarde. Het begint met taal maar eindigt niet bij het hebben van een baan. Ik zou eigenlijk zeggen dan begint het pas: hoe gebruik je de Nederlandse taal in je dagelijks werk. Wat zijn de nuances in de taal en hoe vergroten we het taalbegrip op de werkvloer in contact met collega’s en met klanten? Wekelijks oefenen twee collega’s, die IKEA en de omgangsvormen kennen, met collega’s waarvan Nederlands niet hun moedertaal is. Zo creëren we een fijne basis en plek om in gesprek te gaan, te delen waar je tegenaan loopt en samen te verkennen hoe je je kan verbeteren in de Nederlandse taal op de werkvloer. Dit draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers en de taalbuddy’s. Ook vergroot dit voor hen en IKEA Utrecht de saamhorigheid, collegialiteit, betrokkenheid en inclusiviteit. En daarmee draagt het ook bij aan het behalen en overtreffen van onze doelstellingen als bedrijf op zowel gebied van zowel ‘people’ als ‘business’.
Maaike Witteveen - IKEA Utrecht
Ontdekken wat 'Taalbuddy's op het werk' voor jouw bedrijf kan betekenen?
Laat je gegevens achter, dan neemt Eline Dragt contact met je op!